Rozvětvený dům

realizace rodinný dům
CZ, Lysá nad Labem — 2015
rezidenční
investor, klient
soukromá osoba
architekt
Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig
spolupráce
Michal Nohejl
technické řešení, spolupráce
OMEGA project s.r.o. - Miroslav Fejfar, Veronika Lísová
autor vizualizací
obrazek.org - Michal Nohejl

Pozemek se nachází na klidném okraji města Lysá nad Labem v k.ú. Třešňovka. Je součástí obytné zóny šestnácti rodinných domů na obdobně velkých parcelách. Parcela je mírně svažitá,  má tvar lichoběžníku s jednou zakřivenou stranou. Z místa je příjemný výhled do krajiny a na městský zámek. Orientace ke světovým stranám je příznivá..tzn pozemek je svažitý jihovýchodním směrem V rámci návrhu stavby byla provedena předběžná  konzultace na stavebním úřadě v Lysé n. Labem. Podmínky stavebního úřadu a zadání investora byly podkladem pro práci na studii.

Koncept

Cesta je cíl…a váhání na rozcestí je veliké dobrodružství. Koncept se snaží maximálně využít plochu parcely. Dům není soliter, který odsoudí zahradu do role zbytkové plochy, která je monitorována sousedy, ale rozvětvený útvar, který umožňuje funkční členění uvnitř domu i v zahradě, vytváří privátní kouty, několikanásobné průhledy, překvapivé prostorové momenty, nečekaná osvětlení. Interier a exterier jsou ve vzájemné rovnováze, jejich hranice jsou popírány. Dům expanduje do zahrady a zahrada do domu. Není čitelný jedním pohledem. Umožňuje dívat se ze svého domu na svůj dům. Rozvětvení půdorysu vytváří požadovanou autonomii jednotlivých zón, aniž by byl narušen pocit pospolitosti. Rozvětvení půdorysu dělí zahradu na části , které náplní odpovídají vnitřku křídel. Vzniklé „kaňony“ jsou specifické svou náplní a atmosférou..sad, les, louka…. Zahrada pokračuje v dalším plánu na střeše.

Základem formy je asymetrická kompozice čtyř křídel, které jsou dále rozvětveny.
V místě, kde se jednotlivá křídla střetnou, je těžiště domu…moment, který umožňuje vidět na všechny světové strany, vnímat atmosféru všech tváří zahrady, nahlížet do vnitřků křídel. Zároveň je to těžiště společenské, prostor, kde se setkávají jednotliví obyvatelé domu, kde se vítají návštěvy, plápolá rodinný krb, pronáší se štědrovečerní přípitek…. Úroveň 1.NP respektuje stoupavost terénu. Druhé nadzemní podlaží dotváří rovětvené přízemí, dává celé kompozici 3D rozměr. Zelené střechy tvoří v zahradě další patro. Jsou přístupné ze zahrady na terénu.

Dispozičně jsou křídla dělena jako křídlo zázemí, se vstupem, garáží prostorem pro TZB, pracovnou s pokojem hosta, křídlo dětských pokojů s odnoží dětské koupelny, křídlo bazénu se zázemím, s odnoží zahradního skladu a křídlo obývacího pokoje s odnoží kuchyně. Místo spojení křídel je hybridem obývacího pokoje, haly, jídelny, zimní zahrady, minigalerie a čtecího koutu s krbem. Ve 2.NP je rodičovská sekce s koupelnou, šatnou a místností pro domácí práce.

Rozvětvený dům

realizace rodinný dům
CZ, Lysá nad Labem — 2015
rezidenční
investor, klient
soukromá osoba
architekt
Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig
spolupráce
Michal Nohejl
technické řešení, spolupráce
OMEGA project s.r.o. - Miroslav Fejfar, Veronika Lísová
autor vizualizací
obrazek.org - Michal Nohejl

Pozemek se nachází na klidném okraji města Lysá nad Labem v k.ú. Třešňovka. Je součástí obytné zóny šestnácti rodinných domů na obdobně velkých parcelách. Parcela je mírně svažitá,  má tvar lichoběžníku s jednou zakřivenou stranou. Z místa je příjemný výhled do krajiny a na městský zámek. Orientace ke světovým stranám je příznivá..tzn pozemek je svažitý jihovýchodním směrem V rámci návrhu stavby byla provedena předběžná  konzultace na stavebním úřadě v Lysé n. Labem. Podmínky stavebního úřadu a zadání investora byly podkladem pro práci na studii.

Koncept

Cesta je cíl…a váhání na rozcestí je veliké dobrodružství. Koncept se snaží maximálně využít plochu parcely. Dům není soliter, který odsoudí zahradu do role zbytkové plochy, která je monitorována sousedy, ale rozvětvený útvar, který umožňuje funkční členění uvnitř domu i v zahradě, vytváří privátní kouty, několikanásobné průhledy, překvapivé prostorové momenty, nečekaná osvětlení. Interier a exterier jsou ve vzájemné rovnováze, jejich hranice jsou popírány. Dům expanduje do zahrady a zahrada do domu. Není čitelný jedním pohledem. Umožňuje dívat se ze svého domu na svůj dům. Rozvětvení půdorysu vytváří požadovanou autonomii jednotlivých zón, aniž by byl narušen pocit pospolitosti. Rozvětvení půdorysu dělí zahradu na části , které náplní odpovídají vnitřku křídel. Vzniklé „kaňony“ jsou specifické svou náplní a atmosférou..sad, les, louka…. Zahrada pokračuje v dalším plánu na střeše.

Základem formy je asymetrická kompozice čtyř křídel, které jsou dále rozvětveny.
V místě, kde se jednotlivá křídla střetnou, je těžiště domu…moment, který umožňuje vidět na všechny světové strany, vnímat atmosféru všech tváří zahrady, nahlížet do vnitřků křídel. Zároveň je to těžiště společenské, prostor, kde se setkávají jednotliví obyvatelé domu, kde se vítají návštěvy, plápolá rodinný krb, pronáší se štědrovečerní přípitek…. Úroveň 1.NP respektuje stoupavost terénu. Druhé nadzemní podlaží dotváří rovětvené přízemí, dává celé kompozici 3D rozměr. Zelené střechy tvoří v zahradě další patro. Jsou přístupné ze zahrady na terénu.

Dispozičně jsou křídla dělena jako křídlo zázemí, se vstupem, garáží prostorem pro TZB, pracovnou s pokojem hosta, křídlo dětských pokojů s odnoží dětské koupelny, křídlo bazénu se zázemím, s odnoží zahradního skladu a křídlo obývacího pokoje s odnoží kuchyně. Místo spojení křídel je hybridem obývacího pokoje, haly, jídelny, zimní zahrady, minigalerie a čtecího koutu s krbem. Ve 2.NP je rodičovská sekce s koupelnou, šatnou a místností pro domácí práce.